olejekOlej pochodzący z Maroka, choć w swojej ojczyźnie znany od stuleci, jednak dopiero od niedawna robi furorę na europejskich rynkach. Jego wielorodne właściwości sprawiają, że jest stosowany jako przyprawa do potraw, ale też jako bardzo ważny składnik kosmetyków. Uzyskiwany z owoców arganii żelaznej owoc, pozwala na wyjątkową dbałość o skórę, a przy okazji w dużym stopniu poprawia stan naszego zdrowia. Przede wszystkim, regularnie spożywany olej z Maroka obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi oraz dostarcza organizmowi duże ilości witaminy E.

Dodatkowo, olej arganowy jest przeciwutleniaczem, poprawia trawienie, ma właściwości grzybobójcze. Wzmacnia również układ odpornościowy chroniąc przed wieloma chorobami. Przyspiesza gojenie i zapobiega pojawianiu się stanów zapalnych. Natomiast w kosmetyce olej z Maroko nazywany jest eliksirem młodości.

Głębokie nawilżanie, jakie zapewnia skórze powoduje, że pozostaje ona gładsza i zdrowsza, a co za tym idzie, dłużej zachowuje młody wygląd. Dodatkowo, nawilżanie pozwala na poprawę jej kondycji, wygładzenie, a więc również opóźnienie i spowalnianie procesu pojawiania się zmarszczek. Jest również świetnym środkiem do opalania, ponieważ chroni przed działaniem słońca.

Podziel się na:
  • Digg
  • Facebook
  • MySpace
  • Poleć
  • Wykop

Comments are closed.